·Mar Esquembre i Concepción Torres, professores de Dret Constitucional de la Universitat dAlacant, són la presidenta i la secretària de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional
Alacant. 7 de juny de 2017
La Xarxa Feminista de Dret Constitucional, la seu social de la qual es troba a lÀrea de Dret Constitucional del Departament d’Estudis Jurídics de l’Estat de la UA, i té com a presidenta i secretària les professores de Dret Constitucional de la Universitat dAlacant, Mar Esquembre i Concepción Torres, ha entrat a formar part del grup de treball, creat per UGT RTVE per a analitzar i seguir els continguts que afecten la violència de gènere, la igualtat en RTVE, la presència de dones i la no discriminació i el compliment del mandat que els mitjans públics tenen en compliment de la llei. UGT-RTVE ha contactat amb la Xarxa Feminista de Dret Constitucional per a convidar-la a formar part del grup de treball que, a més, pretén fer un protocol dactuació.
Fins avui, només hi ha hagut una primera reunió, que va tenir lloc el passat dilluns 29 de maig. Les organitzacions hi han denunciat lincompliment sistemàtic de les lleis en matèria digualtat per part de la Corporació de RTVE, la preocupació pel maneig inadequat de la representació i la imatge pública de les dones i també la falta de compromís necessari i lincompliment de les obligacions en matèria digualtat en relació a la programació general de RTVE.
La Xarxa està integrada per professores de Dret Constitucional de totes les Universitats dEspanya, i un professor, Octavio Salazar, de Dret Constitucional de la Universitat de Còrdova.
El Grup de Treball analitzarà i seguirà els continguts, tant informatius com publicitaris, que afecten la violència de gènere i la igualtat en RTVE. Concepción Torres ha recordat com tant la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, com la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere ja posen laccent en la forma de tractar aquestes notícies de violència de gènere. En concret, la Llei de 2004 en el capítol II En làmbit de la publicitat i dels mitjans de comunicació, està dedicat a aquesta finalitat.
Entre els cinquanta-un membres de la Xarxa estan, procedents de la UA, les professores de Dret Constitucional Nilda Garay i María Ángeles Moraga, qui és la tresorera; anteriorment, va pertànyer al col·lectiu Concepción Collado, professora jubilada de la UA. La Xarxa es va fundar a la Seu Universitària de Biar lany 2004.
La direcció dUGT està conscienciada amb els temes digualtat, sobretot per les crítiques que hi ha hagut quant a anuncis i notícies, aclareix Concepción Torres. És per aquest motiu que, des de la subcomissió per a lelaboració del Pacte contra la violència de gènere, shan posat en contacte amb les integrants de la Xarxa.
Des de la Xarxa comprenen que les aportacions i lassessorament en aquest àmbit per part de persones que treballem i investiguem en aquest àrea resulta crucial.